Creation: Free Design

Column

Taalverloedering

jeannette

‘Even me rok rechttrekken en zorgen dat hij niet in mijn onderbroek blijft hangen.’ Vreemde beginzin voor een column, hè? Maar ik heb wel meteen je aandacht. En hopelijk niet door het woord onderbroek. Want hoewel ik dat normaal niet snel gebruik in een column voor mede-ondernemers, hoop ik dat ik je aandacht al had
bij het woordje ‘me’.

Waarneer is de volgende vergadering? Ik moet maar weer is gaan. Kan jij je dat herinneren? Me e-mailcorrespondentie kan beter…Taalverloedering slaat toe en niet alleen in Whatsappjes en persoonlijke e-mails. Nog even en veel ondernemers weten ook niet meer hoe je een d van een t onderscheidt (met dt dus) en dat ‘me’ (persoonlijk voornaamwoord) echt iets heel anders is dan ‘mijn’ (bezittelijk voornaamwoord). Nu weet ik best dat een beetje aardige spellingcontrole de meeste fouten uit een tekst haalt, maar ik pleit – in deze wereld van berichten, posts, tags en apps – wel voor een klein beetje interesse voor hoe je iets op papier of op een scherm knalt.

Of trek ik – als tekstschrijver, die dagelijks met teksten, woorden en zinsopbouw bezig is – aan het kortste eind? Misschien moet ík wel met de billen bloot. Want de taal verandert voortdurend. We schrijven en spreken nu ook anders dan vijftig en honderd jaar geleden. De woordkeus is veranderd, de woordenschat uitgebreid, sommige woorden gebruiken we niet meer en nieuwe woorden zijn erbij gekomen. Ook spelling en stijl zijn veranderd. Kortom: de strijd tegen taalverloedering is niet van vandaag. Maar God, wat hoop ik dat de dag dat het oké is ‘dat me fiets wordt gestolen’, nog héél ver weg is. En niet alleen omdat ik een mooie fiets heb.

Jeannette van Haastert
100ProcentNL – tekst, pr en eindredactie