Creation: Free Design

Column

Woningbouw in de polder

Peter

Tijdens het kermisbloemencorso enige tijd geleden gingen enkele wagens over het volbouwen van de Veense polders. Het zou te groot en te massaal worden. Maar is wel zo?

Ooit nam ik als commissielid Ruimtelijke Ordening en later als gemeenteraadslid deel aan de besluitvorming, die uiteindelijk leidde tot de Braassemerland-bouwplannen. De Oevers zijn nu zo goed als gereed, de Akkers beginnen vorm te krijgen en ook het West-end staat in de startblokken. Dit nieuwbouwtraject is geen makkelijke geweest. Tijdens mijn politieke hobby ging het er in het begin vooral om om genoeg woningen te kunnen bouwen voor eigen inwoners. Bouwbeperkingen in verband met de Groene Hart-ligging hielden dat lange tijd tegen. Uiteindelijk was daar dan ruimte om de oude glastuinbouwgebieden te kunnen ontwikkelen.

Uiteindelijk besloot de gemeenteraad een masterplan op te laten stellen: een uitvoering met een in mijn ogen fraaie lagune vanuit het Braassemermeer. Maar toen kwam de crisis! Alle plannen werden ter discussie gesteld en uiteindelijk moesten we een flink verlies op de exploitatie accepteren. Daarna kwam de discussie of er nog wel moest worden gebouwd in de polders. Maar het verlies was er sowieso en de keuze was nu: toch woningbouw realiseren of alle plannen maar stilzetten. Nu ben ik blij dat toen de keus is gevallen op doorzetten.

Er ontstaan inmiddels fraaie wijken, met ook z’n gebreken. Er had meer groen ingepast moeten worden en ook de kneuterige trap- en klokgevels hadden van mij niet gehoeven. En het kruispunt Noordeinde met de Braassemdreef: daar is echt iets niet goed gegaan. Hadden we niet een aantal woningen aangekocht om een veilige rotonde aan te leggen? Nu zijn alle woningen daar weer verkocht en ligt er een kruising, waar de hele dag auto’s en fietsers op elkaar staan te wachten: wie is de brutaalste? Wie neemt er voorrang?

Maar ondanks die minpuntjes ben ik blij dat veel mensen een woning krijgen in een gebied waar het goed wonen is.

Peter Koek,
Peter Koek Taxatie en Expertise