Creation: Free Design

Column

Januaristorm

Peter

Het was de laatste weken van januari, na de pittige, stormachtige periode, alle hens aan dek. Als bouwkundig schade-expert beleefde ik een aparte, maar enerverende periode. Mijn opdrachtgevers zijn vooral verzekeraars en expertisebureaus. Zo vlak na een storm wordt er van ons experts verwacht zo snel mogelijk de grootste schades in beeld te krijgen. Ook moeten we ervoor zorgen dat er hier en daar noodmaatregelen worden getroffen om verdere schade te voorkomen. Het komt goed uit dat ik door mijn jarenlange ervaring een groot netwerk aan bedrijven heb, die in deze bijzondere omstandigheden kunnen worden ingezet.

Als 36-jarige begon ik op 1 januari 1990 als bouwkundig schaderegelaar bij Univé in Zwolle/ Assen. Nog tijdens mijn inwerkperiode werd ik op 25 januari geconfronteerd met een ongewone mededeling. Al het personeel dat verder dan 25 kilometer vanaf Zwolle woonde, werd verzocht direct naar huis te gaan in verband met het te verwachten noodweer. Dat dit een juiste beslissing was, bleek onderweg, toen ik werd verrast door omgewaaide vrachtauto’s en opwaaiend grind en vuil op de A4 bij Schiphol. Een drukke periode van zo’n tien maanden brak aan. Pas toen was alle stormschade naar verwachting afgewerkt. Ik werd meteen in het diepe gegooid, maar was na die tien maanden wel een ervaren expert in bouwkundige schade.

Begin dit jaar, 28 jaar later, leek het wederom die kant op te gaan. Al weken doe ik niets anders dan stormschade beoordelen en bezien of de schade werkelijk is veroorzaakt door de storm of dat achterstallig onderhoud of slechte constructie van gebouwen mede de oorzaak is. Het zal geen verrassing zijn als ik aangeef dat dit in veel gevallen de kwestie is. Voor een betrokken partij is het best lastig om op reële basis het schadebedrag vast te stellen. Mijn bouwkundige kennis komt daarbij goed van pas.

Peter Koek,
Peter Koek Taxatie en Expertise