Creation: Free Design

Column

A.I., dat doet geen pijn

Martijn

Artificial Intelligence (A.I.), ik had al aangekondigd dat het hier een keer over moet gaan. Moeten ja, want ik ben het met de geleerden eens dat A.I. zo belangrijk is, dat we ons bewust moeten worden van het effect dat het gaat hebben op onze omgeving. Ik twijfelde nog of de blockchain niet aan de beurt was, maar A.I. gaat eigenlijk verder dan dat.

Wat is nu precies Artificial Intelligence?
Veel van ons kennen ondertussen de eerste stappen van helpende systemen als Siri, Alexa, Google, etc. Alhoewel dit behoorlijk intelligent lijkt, is dit geen A.I. Een echt A.I. systeem kan zelf leren; de systemen die we kennen, blijven dezelfde foute antwoorden geven bij herhaling van de vraag.  

Regels voor A.I.
Er gaan veel stemmen op om snel regels te stellen voor de ontwikkeling van zelflerende systemen. Je kunt het een gevaar noemen of je kunt het als een kans zien, maar als systemen zelf gaan leren en daarin niet beperkt worden, dan is het wachten op de dag dat er iets is dat slimmer is dan wij en daar in onze ogen verkeerd mee omgaat.

Mensentuin
Als te goedgelovig mens verwacht ik, dat wanneer iets slimmer is dan wij, dat juist goed zal zijn voor onze mensheid. Maar desondanks denk ik wel dat we die ontwikkeling vóór moeten zijn en regels moeten bedenken, die ons daarin zekerheid geven. Anders leven we straks in een mensentuin, waarbij de computer bepaalt in welke omgeving wij leven.

Quantum computing?
Ik weet nu nog te weinig van quantum computing, maar deze techniek in combinatie met Artificial Intelligence is oneindig snel, plus zelflerend…. Laten we hopen (zorgen) dat dit een positief ingesteld systeem is.

Martijn Koek - Beeldr