Creation: Free Design

de dag van

Jacco Kolijn

jacco

’s Morgens vroeg - Ik ben edelsmid en juwelier en heb een winkel in Oude Wetering. Als ik wakker word, drink ik eerst een kop koffie. Het is een gezellige drukte met de kinderen die zich klaarmaken voor school. Mijn vrouw brengt ze dan naar school en ik doe de winkel open.

9.00 tot 12.30 uur - Ik werk aan reparaties of ben bezig aan nieuwe ontwerpen. Als edelsmid ben je gespecialiseerd in het ontwerpen van sieraden en andere gebruiksvoorwerpen van metaal. Ik gebruik hiervoor zogenaamde ‘edele metalen’, zoals goud, zilver en platina. Tussendoor help ik klanten of een vertegenwoordiger die langskomt en doe ik verschillende bestellingen.

12.30 uur tot 13.30 uur - De winkel gaat dicht voor de lunch. Als het mooi weer is, fiets ik graag een rondje. Of ik ga even bij mijn ouders langs, die 200 meter verderop wonen en nog steeds hun klokken- en horlogewinkel hebben.

13.30 uur - Het werk gaat door en verloopt net als in de ochtend met klanten en reparaties. Als het erg druk is, helpt mijn vrouw Mandy mij een handje in de winkel.

15.30 uur - De kinderen zijn weer thuis van school. We wonen boven de winkel en regelmatig komen ze dan even ‘beneden’ hun tekeningen of knutsels laten zien of gewoon iets vertellen. Maar als er klanten binnenkomen, schieten ze snel weer naar boven.

18.00 uur - We eten met z’n allen warm aan tafel. Soms werk ik ‘s avonds nog wat, maar meestal ga ik een rondje hardlopen of even naar de Hanepoel. Dat is een stukje natuurgebied in Nieuwe Wetering, dat ik samen met mijn vader beheer. In het voetbalseizoen train ik één avond per week bij WVC. En lekker in mijn luie stoel een goede film kijken, is ook erg fijn…

Ik voel me bevoorrecht om mijn werk aan huis te hebben. Ik drink altijd gezellig een kopje koffie met mijn vrouw en zie mijn kinderen vaak. En: ik sta nooit in de file!