Creation: Free Design

Column

Ondernemend goed bezig: sociale duurzaamheid.

Martijn

Als ondernemer kijk je anders tegen uitdagingen aan dan niet-ondernemers. In ieder geval ervaren we dat zo. Toen ik me stortte in de wereld van de voedselbank zag ik dan ook vooral de mogelijkheden én daarin de oplossing voor de penibele situatie waarin de voedselbank verkeerde. We zijn niet de problemen gaan oplossen, maar een nieuwe organisatie gaan bouwen. En dat lijkt te werken.

Op 22 april hebben we een open dag gehouden op onze nieuwe locatie. Vrijwel alle partnerorganisaties waren aanwezig om de resultaten van een jaar werk te kunnen zien. Veel complimenten en harten onder de riem verder, zijn we met nog meer energie de volgende stap aan het zetten, waarin we - naast het helpen van mensen die het nodig hebben (in onze gemeente ongeveer 50 gezinnen!) - extra doelen stellen.

Omdat duurzaamheid toch hip is, gaan wij voor sociale duurzaamheid. Het helpen van mens en milieu staat centraal. De mens helpen we door niet alleen voedsel te geven, maar ook door samen met andere organisaties te kijken hoe we ze verder kunnen brengen. Het milieu helpen we door te gebruiken wat anderen niet meer kunnen gebruiken. Voedsel is daar een onderdeel van, maar wie weet kunnen we ook andere vormen vinden om dit te bewerkstelligen. Het is zonde om goed voedsel weg te gooien, maar dit geldt voor nog veel meer zaken!

De voedselbank is natuurlijk gewoon een sociale onderneming...

Martijn Koek
Beeldr